Mısır, Yunanistan, Girit ve Asya’nın bazı bölgelerine özgü bir bitki olan anason ilk olarak Mısırlılar tarafından işlenmiş ve çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Avrupa kıtasında ise ilk olarak Roma döneminde Toskana bölgesinde işlenmiştir. Orta Çağ’da bu kıtada yaygınlaşan anason, alkollü içeceklere, yemeklere, ete tat vermek ve sabun yapımı ile parfümlere güzel koku vermek için kullanılmış.
- Etkili bir balgam söktürücüdür
- Boğaz ağrılarını hafifletir
- Akciğerleri rahatlatır
- Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar
- Sinüzite iyi gelir
- Bronşit tedavisinde kullanılır
- Kolik tedavisine yardımcı olur
- Şişkinliği azaltır
- Hazımsızlığa iyi gelir
- Hıçkırıktan kurtulmak için kullanılır
Anason Çayı Nasıl Hazırlanır?
Anason çayını bitkinin taze ya da kurutulmuş yaprakları ile tohumlarından hazırlayabilirsiniz. Bir bardak anason çayı için 1 çay kaşığı kurutulmuş anason yaprağı veya 3 çay kaşığı taze yaprak yeterlidir. Kaynamış suya bu miktarlarda anasonu atarak ateşi kapatın ve çayın 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.
Eğer çayı kurutulmuş anason tohumlarından yapacaksanız 1 çay kaşığı tohumu havanda iyice ezdikten sonra suya atın ve demlenmesini bekleyin. Uyku verdiği için yatağa girmeden önce içilmesi tavsiye edilir.
Anasonun Sağlığa Faydaları
Anason tüm dünyada özellikle sindirim sorunları için geniş çapta kullanılan bir bitkidir. Yemeklerden sonra içilen anason çayı sindirime yardımcı olarak hazımsızlığı ve şişkinliği giderir. Geleneksel olarak öksürüğün tedavisinde ve ağız kokusuna karşı kullanılır. Ağız hijyenini sağlamak için gargara suyu hazırlanabilir.
Anason yağı saçlarda bitlenmeye karşı etkilidir ve tarihte bu özelliği ile pek çok farklı kültürde kullanılmıştır. Bağırsak iltihabının tedavisinde anason yağı oldukça etkilidir.
Anasonun Tarihi
Geçmişi 4000 yıl öncesine dayanan anason kullanımı ilk olarak Eski Mısır’da başlamış. Bitki olarak çeşitli rahatsızlıklara karşı kullanılan bitki ilk olarak parfüm imalatında kullanılmaya başlanmış. Anasonun kullanımıyla ilgili bulunan en eski yazılı belgeler bitkinin idrar söktürücü ve sindirim sorunlarına karşı olarak kullanıldığı yönünde.
Antik Yunan’da ise ağrıları hafifletme, ağız kokusuna ve susuzluğa karşı kullanılmış. 1800’lü yıllardan itibaren ise anason yağı koku imalatı, yemeklerde, alkollü içeceklerde, sabun ve krem üretiminde kullanılmaya başlanmış.
Günümüzde ise ticari olarak içki üretiminde, öksürük şuruplarında, sakız, dondurma, tütün, sabun, cilt kremi, diş macunu üretiminde kullanılmaktadır.
Anasonun Yan Etkileri
Anasonun yan etkileri konusunda bilimsel araştırma bulunamamasına karşın genel olarak tüketilmesi güvenli bir bitki olarak kabul edilmektedir. Yine de yüksek tansiyonu bulunan hastaların, hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların anason çayı veya yağı kullanması tavsiye edilmez.