Orta çağlardan beri başta yaraların iyileştirilmesi olmak üzere pek çok hastalık tedavisinde yardımcı olarak kullanılan aslanpençesinin tıbbi adı “Alchemilla vulgaris”tir.
Bitkinin yaprakları, diş ve diş eti tedavisi sonrası ağız içindeki kanamayı durdurmak, ağrılı ve çok kanamalı adet döneminde kanamayı azaltmak, ağrıları dindirmek, sindirim sistemi sorunlarını hafifletmek, doğum sonrası vücudun toparlanmasına destek olarak kullanılmıştır.
Ancak bu geleneksel kullanım alanlarını haklı çıkaracak veya destekleyecek bilimsel araştırmaların sayısı yetersiz olduğundan aslanpençesi çayı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız en güvenli yol olacaktır.
Bitki Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’nın birçok bölgesinde doğal olarak, yıl boyu yetişir.
- Aşırı adet kanamalarını ve adet sancılarını azaltmaya yardımcıdır
- Menopoz döneminde yaşanan huzursuzluğu hafifletir
- Merhem şeklinde, kesik, sıyrık, yara ve egzama tedavisinde kullanılır
- Çayı mide bulantısını giderir
- İshal ve diğer sindirim sorunlarının tedavisinde kullanılır
- Bitkiyle hazırlanan ağız gargarası ağız yaralarını geçirir
- Boğaz ağrısına iyi gelir
Aslanpençesi Çayı Nasıl Hazırlanır?
Aslanpençesi çayını hazırlamak için 2 bardak kaynamış suya 3 gram kurutulmuş aslanpençesi eklemeniz yeterli olacaktır. Demlenmesini için kabın ağzı kapalı şekilde 10 dakika bekletin. Süzdükten sonra balla tatlandırarak içebilirsiniz. Ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda herhangi bir kaynakta kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte güvenliği elden bırakmamak adına günde en fazla 1 hafta boyunca günde 2 bardak içebilirsiniz. Bir süre ara verdikten sonra tekrar kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kesik, böcek ısırığı gibi cilt üzerindeki yaraların tedavisinde ise hazırladığınız çayın iyice soğumasını bekledikten sonra bir miktarını 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi ile macun kıvamına gelinceye kadar karıştırdıktan sonra yaranın üzerine sürebilirsiniz. Karışım yara üzerinde kuruduktan sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz.
Aslanpençesinin Tarihi
“History of Plants” kitabına göre bitkinin Avrupa’daki isim babası “Jerome Bock”. Bock, İngilizcesi “Lady’s Mantle – Kadın Pelerini, Örtüsü, Mantosu” olan adını, aslanpençesinin pelerine benzeyen yapraklarından esinlenerek vermiş. Bitki ayrıca kök yapraklarının çeşitli hayvan ayaklarına benzemesinden ötürü aslan ayağı ve ayı ayağı olarak da bilinmektedir. Yüzyıllar boyu İsveç ve Almanya’nın da dahil olduğu pek çok Avrupa ülkesinde pıhtılaştırıcı, kanamayı durdurucu özellikleriyle yaraların tedavisinde kullanılmıştır.
Aslanpençesinin Yan Etkileri
Klinik araştırmaların yetersizliği aslanpençesinin yan etkileri konusunda da pek fazla bilgi bulunmamasına neden olmaktadır. Yine de gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlara tavsiye edilmez. İçerdiği “tanin” maddesi demirin vücut tarafından işlenmesini yavaşlattığı ve tam olarak emilmesini engellediği için demir eksikliği bulunan kişilere önerilmez. Çeşitli hastalıklar nedeniyle kanın pıhtılaşmasını önleyici ilaç kullananların aslanpençesi kullanması tehlikeli olabilir.