Viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi zayıfladığında, grip, nezle, mantar gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskimiz artar.
Bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmaması, sürekli yorgunluk hali, kaslarda zayıflama, doku iltihabı, yaraların normalden yavaş iyileşmesi, artan alerjik reaksiyonlar gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilmektedir.
Bu noktada bazı bitkisel çaylarla bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve özellikle kış aylarında artan bulaşıcı hastalıklara karşı daha etkin bir koruma sağlayabilirsiniz.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Çaylar
Karahindiba Çayı
Amerika Birleşik Devletlerinde yabani ot olarak kabul edilen karahindiba, alternatif Çin tıbbında 1000 yılı aşkın süredir soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaktadır.
Ayrıca, karahindiba bitkisinin ülsere, diş eti hastalıklarına, bronşite ve zatürreye iyi geldiğinde inanılmaktadır. “İnanılmaktadır” diyorum çünkü bazı şifalı ot kaynaklarında bu hastalıkların tedavisinde kullanıldığı yazmakla birlikte tüm bu hastalıklara iyi gelip gelmediği konusunda yapılmış bilimsel araştırmaların sayısı yok denebilecek kadar az.
Karahindiba bitkisinden yapılan çay ise, vücuttan toksinleri atarak, hastalıkların daha kısa sürede geçmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile bulaşıcı hastalıklara karşı korumayı arttırmak amacıyla içilmektedir. Karahindiba çayı idrar söktürücü özelliğine sahiptir ve uzun süre kullanıldığında vücudun susuz kalmasına neden olabileceği için dikkatli ve aralıklarla tüketilmelidir.
Papatya Çayı
Çok uzun süredir, farklı toplumlarda sinirleri yatıştırmak ve uykuyu geçişi kolaylaştırmak için tüketilen en popüler bitkisel çaylar arasında yer alan papatya çayı bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize de yardımcı olabilir. Papatya çayının bağışıklığa etkisi üzerine yapılan araştırmalar, papatya içinde bulunan kimyasalların makrofajlar ve B lenfositlerin üretimini ve dolayısıyla beyaz kan hücresi sayısını arttırarak bakteri, virüs ve mantar gibi bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı yönünde sonuçlara sahiptir.
Papatya çayı nadir olarak kusma ve mide bulantısına yol açabilir. Ayrıca uyku getirdiğinden, dikkat gerektiren bir aktivite öncesi (araba kullanmak gibi) tüketilmesi önerilmemektedir. Papatya çayı sayfamızda çayın hazırlanışı ve diğer faydaları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Picrorhiza Çayı
Bu bitkinin ülkemizde satılıp satılmadığını bilmiyorum, en azından ben gittiğim aktarlarda rastlamadım ama bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çaylarını araştırırken pek çok kaynakta karşıma çıktığı için hakkında biraz bilgi vermek istedim. Picrorhiza bitkisi Himalaya dağlarında yetişen ve Hindistan’da Ayurvedik tıpta oldukça sık kullanılan bir şifalı bitkiymiş.
Özellikle enfeksiyonel hastalıklarla mücadelede ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerilen bitkiyi bulabilenler olursa yorum bölümünden etkileri hakkında bize bilgi verebilirler.
Ginseng Çayı
Tarihi, 5000 yıl önce yazılan Çin Şifalı Bitkiler kılavuzu olan Pen Tsao Ching’e dayanan ginseng’in yaşam süresini uzattığına inanılıyordu. Tamam, belki ginseng çayı içmek ömrünüze yıllar ekleyemeyebilir ancak yaşam süresi boyunca daha az hastalık yaşayarak yaşam kalitesini arttırabilirsiniz. Yapılan araştırmalar ginseng çayının hem kırmızı hem de beyaz kan hücresi sayısını arttırarak bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Genel olarak yan etkisi bulunmayan ginseng çayı az sayıda görülmekle birlikte bazı kişilerde uykusuzluğa neden olabiliyormuş.
Diğer Çaylar
Birçok bitkisel çay bağışıklık sisteminin çeşitli bileşenlerinin fonksiyonları üzerinde olumlu etki yaratarak kişiyi hastalıklara karşı dirençli hale getirebilir. Örneğin ekinezya ve yeşil çay pek çok uzman tarafından güçlü bir bağışıklık sistemi için önerilmektedir. Siyah mürver ve sarı kantaronun kanı temizlediğine ve virüslere karşı koruma sağladığına inanılmaktadır. Altın mühür bitkisinden yapılan çay ise anti bakteriyel özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Önlemler
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Bitki Çayları ‘nın bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi olmasına karşın bazı yan etkileri de olabilir ve aynı ilaçlar gibi dikkatli kullanılmalıdır. Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız herhangi bir bitkisel ürünü düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Gebelik ve emzirme dönemi gibi hassas dönemlerde bitkisel çay içmeden doktorunuzdan bilgi almak en güvenli yol olacaktır.