Çin çayı dendiğinde tek bir çay türünden bahsetmek yanlış olur. Çin çayı, farklı bitkilerin yapraklarının geleneksel Çin yöntemleri kullanılarak işlenmesi ile hazırlanan çayların genel adı olarak kabul edilebilir.
Popüler inanışa göre çay M.Ö. 2737 yılında Çin İmparatoru Shennong tarafında çevrede bulunan otların kaynar suya düşmesi sonucu keşfedilmiş. Bu tarihten sonra Çin tarihine ve Çin kültürüne derinden nüfuz eden çay yakacak odun, pirinç, yağ, tuz, soya ve sirke ile birlikte yaşamın yedi temel ihtiyacından biri olarak kabul edilmiş.
Çin çayı; beyaz, yeşil, oolong, kırmızı ve fermente olarak beş ana kategoriye ayrılır. Bunlara ek olarak bazı kaynaklar ana kategoriler arasında sıkıştırılmış ve kokulu çayları da eklemektedir. Tüm bu çaylar Camellia sinensis bitkisinin çeşitlerinden üretilmektedir.
Aşağı yukarı Çin’de üretilen çayların tamamı ülke içinde tüketilmektedir ve ihraç edilmemektedir. Çin’de içilen en popüler çay yeşil çaydır.
- Yeşil çay sindirimi hızlandırır
- Antioksidandır
- Kalp sağlığını korur
- Beyin fonksiyonlarını geliştirir
- Sirke ile karıştırıldığında ishale iyi gelir
- Baş ağrısını hafifletir
- Baş dönmesine iyi gelir
- Kötü kolesterolü düşürür
- Kan basıncını düşürür
- Damar tıkanıklığını önler
- Böbrek fonksiyonlarını geliştirir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır
- Çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlar
- İdrar söktürücüdür
- Kasları rahatlatır
Çin Çayı Nasıl Hazırlanır?
Çin çayı olarak adlandırılan farklı çaylar bulunsa da en popüleri yeşil çaydır. Yeşil çay hazırlamak için 2-3 bardaklık kaynamış su içerisine bir avuç yeşil çay yaprağı atarak 2-3 dakika demlenmesini bekleyin. Kaynayan su yeşil çay içindeki tanenlerin hemen salınmasına neden olduğundan uzun süre demlerseniz acı bir tat verebilir.
Çin Çayının Sağlığa Faydaları
Son 20 yılda yüzlerce bilimsel araştırmaya konu olan Çin çayı cilt sağlığını korumaktan sindirim sorunlarına kansere karşı korunmaktan baş ağrısına kadar pek çok sorun için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. İçerisinde yaklaşık 300 farklı kimyasal bileşen bulunan Çin çayı (yeşil çay) iyi bir idrar söktürücüdür. Antioksidan özelliği ile kasların gevşemesini sağlar ve toksinlerin vücuttan atılma sürecini hızlandırır. Kırışıklık, cilt lekeleri gibi yaşlanmanın fiziksel etkilerini yavaşlattığı bilinmektedir.
Çin çayı tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve grip gibi mikrop yoluyla bulaşan hastalıklara kaşı koruma sağladığına inanılmaktadır. Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar. Tansiyonu düşürdüğü yönünde bazı klinik araştırma sonuçları bulunmaktadır.
Çin Çayının Yan Etkileri
Çin çayı çeşitleri genellikle güvenli olarak kabul edilir. Çayı alırken son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olun ve eğer taze yapraklar alacaksanız yapraklarının kuruyup kurumadığını kontrol edin. Yeşil çay yapraklarını aktardan aldıysanız demliğe koymadan önce küçük dal parçaları ve diğer yabancı maddelere karşı kontrol edin.
Çin çaylarında kafein bulunmaktadır. Kafein tüketimini kontrol altında tutmak için tükettiğiniz çay miktarını iyi belirlemelisiniz. Çayı daha az kafeinli hazırlamak istiyorsanız yaprakları 1 dakikadan fazla suyun içinde tutmayın.
Bazı araştırmalar Çin çayının (yeşil çay) demir emilimini %25 oranında azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir. Demir eksikliği bulunan kişilerin Çin çayı içmesi tavsiye edilmez.
Çin çayı antibiyotikle beraber kullanıldığında baş ağrısı ve çarpıntıya yol açabilir. Kan inceltici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.