Elmanızı soyup afiyetle yedikten sonra soyduğunuz kabuklarını lezzetli bir çay hazırlamak için değerlendirebilirsiniz. Üstelik hazırlaması oldukça kolay elma çayı daha fazla kalori yakmanıza ve zayıflamanıza yardımcı olabilir.
Çünkü elma kabuğunda bulunan “ursolik asit” üzerine yapılan araştırmalarda, bu doğal bileşenin kalori yakmayı hızlandırarak kas kütlesinin artmasını sağladığı yönünde sonuçlar elde edilmiş.
Zayıflamaya yardımcı olsun olmasın, elma kabuğu çayının oldukça tatlı ve içimi zevkli bir çay olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca sadece elma kabuğu çayı yapmanız gerekmiyor, halihazırda içtiğiniz diğer çayları tatlandırmak için de bir kaç adet elma kabuğu atabilirsiniz.
Elma Çayı Tarifi
Elma çayını yeşil veya kırmızı elma kabuklarıyla hazırlayabilirsiniz. Kabukları tarım ilaçlarından iyice arındırmak için musluk altında 2-3 dakika yıkayın. 1 bardak çay için 3-4 adet orta uzunlukta kabuk yeterli olacaktır.
İhtiyacınız kadar suyu kaynattıktan sonra içine kabukları atın ve 5 dakika kadar kaynatın. 3-4 dakika soğumasını bekledikten sonra kabukları süzüp çayınızı içebilirsiniz. Bu kadar basit. Elma kabuğunu diğer bir bitki çayıyla birlikte kullanmak isterseniz kabukları kaynattıktan sonra tencereden alın ve bu suyu bitki çayınızı demlemek için kullanın. Çubuk tarçınla birlikte hazırlanan elma çayını tavsiye edebilirim.
Elma Çayının Faydaları
Ekstra kalori yakmayı sağlayan ursolik asit dışında elma kabuğu, B6 vitamini bakımından da oldukça zengindir. B6 vitamini güçlü bir bağışıklık sistemi için kritik önemi bulunan vitaminler arasındadır ve aynı zamanda beyaz kan hücresi üretiminde kullanılır. Ayrıca yüksek oranda besin lifi içeren elma kabuğu sindirimi düzenleyerek daha kolay tuvalete çıkmanıza yardımcı olabilir.
Elma kabuğu yüksek oranda A ve C vitamini içerir. 1 adet bütün elmada bulunan C vitamininin neredeyse yarısı hemen kabuğun altındaki kısımda yer alır. C vitamini vücudunuzu hastalıklara karşı güçlendirirken A vitamini göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Yine elma kabuğundan alabileceğiniz önemli mineraller ise; kalsiyum, folat, fosfor, demir ve potasyumdur.
Son olarak elma kabuğu, flavonoidler ve fenolik asit gibi güçlü antioksidanlar bakımından zengindir. Bu fitokimyasallar çeşitli hastalıkların önünü açan serbest radikallere karşı vücudun korunmasına yardımcı olur.