Gün içinde, enerjimiz düştüğünde aklımıza ilk gelen sıcak içecek kahve oluyor. Ancak kahvenin dezavantajı, uzun dönem kullanımda bağımlılık yaratması, stresi arttırması ve vücuttaki su miktarını önemli ölçüde düşürmesidir.
Enerji veren bitki çayları iyi bir alternatif olarak günün yorgunluğu atmak, konsantrasyon sağlamak ve canlanmak için kullanılabilir. Genellikle rahatlama, sindirim sorunları ve antioksidan etkileri nedeniyle kullanılan bitkisel saçlardan bazılarının enerjiyi arttırıcı etkisi vardır.
Ancak enerji veren bitki çayları ndan bazıları kafein içerdiğinden hamilelik ve emzirme gibi vücudun hassas olduğu dönemlerde tüketilmesi tavsiye edilmez.
Ayrıca herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle ilaç kullanıyorsanız enerji veren bitki çaylarını tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Zencefil
Zihin açıcı etkisi bulunan zencefil sindirimi çalıştırırken mide bulantısı gibi sorunları hafifletir. İnsanın kendisini daha hissetmesini sağladığı için konsantrasyonu ve enerjiyi arttırır.
Meyan Kökü
Adrenalin bezlerini doğrudan etkileyen meyan kökü strese karşı bire birdir. Duygu durumunu olumlu yönde etkileyerek kandaki şeker seviyesini dengeler. Böylece kahvenin ya da şekerli bir tatlının yarattığı geçici enerjiden farklı olarak gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olur.
Ginko Biloba
Konsantrasyonu arttıran ve hafızayı güçlendirdiği söylenen ginko biloba, beyne olan kan akışını, dolayısıyla enerjiyi arttırıcı özelliği ile Asya’da yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda varis tedavisinde yardımcı olarak kullanılır ve dolaşım sorunlarından kaynaklanan el, ayak üşümesine iyi gelir.
Kuşburnu
En çok C vitamini içeren bitkiler arasında yer alan kuşburnu bu özelliği ile enerjiyi arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Cildi destekler ve yaşlanmanın cilt üzerindeki etkilerini geciktirir.
Ginseng
Bitki uzmanları ginseng’in strese bağlı yorgunluğu azaltma da olumlu etkileri olduğunu belirtiyorlar. Ginseng özellikle Çin’de belirli bir yaş üzerindeki insanlarda canlandırıcı etkisiyle oldukça popüler olarak kullanılıyor. Diğer faydaları arasında ise, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, antioksidan etkisi ve doğurganlığı arttırması gösteriliyor.