Yemeklerde çeşni ve baharat, bahçelerde süs bitkisi, sivrisinek kovucu olarak kullanılan fesleğen günümüzde gıda sektöründe çeşitli yemek soslarından salata soslarına, likör üretiminden sirkeye, kozmetik sektöründe ise parfüm, sabun ve şampuanlarda koku vermek için pek çok ticari ürünün imalatında kullanılmaktadır.
Fesleğen özü en iyi antioksidanlardan (yeşil çaydan daha az etkili ancak kuşburnu çayından daha etkili) biridir. Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde geleneksel olarak sindirim sistemi sorunlarında, mide ağrısı ve ishale karşı kullanılır.
Fesleğen nane ailesindendir ve yaklaşık olarak 50 türü bulunmaktadır. Ülkemizde ve Avrupa’da en çok kullanılan fesleğen türü “Sweet Basil” yani tatlı fesleğendir.
Asya’da ise “Holy Basil” denilen Hint fesleğeni popülerdir. Tatları ve sağlığa faydaları aşağı yukarı aynı olan bu türlerin yaprakları daha farklıdır.
- Antioksidandır
- Mide ağrısına iyi gelir
- İshali geçirir
- Mide ülserine karşı kullanılır
- Hazımsızlığa iyi gelir
- Hafif uyku sorunlarında kullanılabilir
- Ağız içinde oluşan yaraların tedavisinde kullanılır
Fesleğen Çayı Nasıl Hazırlanır?
Fesleğen çayını taze yapraklardan ya da kurutulmuş fesleğenden hazırlayabilirsiniz. Yaprak kullanacaksanız 250 ml kaynamış suya 2 yemek kaşığı fesleğeni rendeleyip atın. 3-4 dakika sonra süzüp içebilirsiniz. Çayı kuru fesleğenden yapacaksanız aynı miktar kaynamış suya 4 çay kaşığı fesleğen atıp 10 dakika demlemeniz yeterli olacaktır.
Fesleğenin Sağlığa Faydaları
K vitamini, demir ve kalsiyum yönünden iyi bir kaynaktır. 2 yemek kaşığı (yaklaşık 5 gram) taze fesleğen günlük A vitamini ihtiyacının %6’sını, C vitamini ihtiyacının %2’sini, demir ihtiyacının %1’ini, K vitamini ihtiyacının %27’sini, manganez ihtiyacının %3’ünü ve kalsiyum ihtiyacının %1’ini karşılamaya yeter. Çok iyi bir antioksidandır ve vücudu temizler. Dahili olarak mide rahatsızlıkları ve sindirim sorunlarına karşı kullanılırken harici olarak, cilt yüzeyinde böcek ısırıklarına ve kaşıntılı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Hindistan’da geleneksel olarak astım, stres ve diyabet tedavisinde kullanılmaktadır.
Fesleğen Çayının Yan Etkileri
Fesleğen içinde bulunan safrol, rutin, kafeik asit, triptofan ve quercetin gibi bileşenlerin hayvanların tüketiminde kanserojen etki yaratıp yaratmadığı konusunda araştırmalar devam etmektedir. Fazla tüketimi sonucu bazı zehirlenme vakalarına rastlanmıştır. Önlem olarak kanser hastalarının fesleğen çayı içmesi ya da yemeklere ek olarak fesleğen tüketmesi tavsiye edilmez. Gebelik ve emzirme döneminde içmeyiniz.