Bilimsel adı “Petroselinum crispum” olan maydanoz hoş kokusu ve tadıyla yemeklere, salatalara lezzet vermenin dışında oldukça besleyici bir bitkidir. 2 çay kaşığı (yaklaşık 8 gram) maydanoz; günlük K vitamini ihtiyacının %155’ini, C vitamini ihtiyacının %17’sini, A vitamini ihtiyacının %13’ünü, demirin %3’ünü tek başına karşılar ve toplamda sadece 2 kalori içerir. Bahçeye 1 kez dikildikten sonra her yıl açar ve toplanabilir.
Tarih boyunca maydanoz tohumları şişliği almak ve kolik ağrılarını hafifletmek, maydanoz kökü ve suyu idrar sökmek, karaciğeri temizlemek, maydanoz yağı ise bit, parazitleri temizlemek için kullanılmıştır.
Maydanoz çayının ise böbrek ve safra taşlarının tedavisi başta olmak üzere pek çok faydaları bulunmaktadır.
- Vitamin eksikliğinde destek olarak kullanılır
- Demir eksikliğinde kullanılır
- Antioksidandır
- Yüksek oranda C vitamini içerir
- Romatizma ağrılarını hafifletir
- Diyabet ve kolon kanserine karşı koruma sağlar
- Çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlar
- Folik asit içeriği ile kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar
- İdrar söker
- Vücudun su tutmasını önler
- Fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur
- Adet dönemi ağrılarını hafifletir
- Safra hastalıklarında kullanılır
- Böbrek taşının vücuttan atılmasına yardımcı olur
- Sindirime yardımcı olur
Maydanoz Çayı Nasıl Hazırlanır?
Maydanoz çayını kurutulmuş maydanoz yapraklarından da hazırlayabilirsiniz ancak taze maydanoz kullanırsanız daha lezzetli olacaktır. 1 bardak çay için 2 çay kaşığı ince kıyılmış taze maydanoz yaprağı yeterli olacaktır. Suyu kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp maydanoz yapraklarını içine atın ve 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzün.
Bazılarına maydanoz çayı biraz acı gelebilir. Bu acılığı almak için demlenme süresini 2-3 dakikaya düşürebilir veya yarım çay kaşığı balla veya birkaç damla limonla tatlandırabilirsiniz.
Maydanozun Sağlığa Faydaları
Maydanozun yararları içerdiği iki grup bileşenden ileri gelmektedir. Birincisi uçucu yağ bileşenleri olan myristicin, limonen, eugenol ve alfa-thujene, ikincisi ise flavonoid grubu apiin, apigenin, crisoeriol ve luteolin’dir. Maydanozda bulunan uçucu yağlar kullanılarak hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar yağın tümör gelişimini durduğu yönünde sonuçlara sahiptir. Ayrıca bu bileşenler sigara dumanı gibi zararlı maddelerin yol açtığı tahribatı en düşük seviyede tutmaya yardımcı olmaktadır.
Flavonoidler ise antioksidan etkisi göstererek özellikle oksijen bazlı hücrelerde meydana gelebilecek yapı bozukluklarına karşı koruma sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar maydanozdan elde edilen yağın kanın antioksidan özelliğini arttırdığının altını çizmektedir.
Maydanozda bol miktarda bulunan C vitamininin pek çok farklı fonksiyonu vardır. C vitamini vücutta bulunan serbest radikallerin hücre yapılarında yol açabileceği hasarlara karşı etkili bir koruma sağlar. Bu sayede serbest radikallerin neden olduğu ateroskleroz, kolon kanseri, diyabet, astım gibi hastalıklara karşı vücudun direnci artar. C vitamini ayrıca iltihap önleyici özelliği ile osteoartrit ve romatoid artrit gibi inflamatuar hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
B vitaminleri arasında en önemlilerinden biri olan folik asit bakımından zengin olan maydanoz kalp damar hastalıklarından etkili korunmaya yardımcı olabilir. Kalp krizi ve inme riskini düşürebilir.
Maydanozun Yan Etkileri
Yemeklerle birlikte kullanıldığında güvenli olarak kabul edilen maydanozu yağ, özüt ve çay olarak yüksek miktarda kullanmaya başlamadan önce doktora danışılmalıdır. Adet dönemi akışını uyardığı için hamilelikte kullanılmamalıdır. Emzirme dönemindeki yan etkileri konusunda yeterli miktarda bilgi bulunmamaktadır. Düzenli maydanoz yağı tüketimi baş ağrısı, baş dönmesi, denge kaybı, çarpıntı ve böbrek hasarı gibi yan etkilere yol açabilir.