Yemeklerden sonra kendinizi maden suyu içmek ya da talcid kullanmak zorunda hissediyorsanız sindirim ve karın ağrıları için bitki çaylarından yardım alabilirsiniz.
Tabii öncelikle gaz, şişkinlik yaratan, reflüyü tetikleyen, kabızlık veya ishale neden olan şekerli, ağır yağlı, baharatlı gıdaları azaltmalı, kahve ve alkol tüketimini sınırlandırmalısınız.
Nane çayı (eğer reflünüz yoksa), papatya çayı ve zencefil çayı mideye iyi gelen çaylar arasında ilk 3 sırada yer alıyor.
Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını teşvik eden pek çok şifalı bitkiyi aktarlarda bulabilirsiniz. Ancak son yıllarda popülerleşen bitkisel tedavi yöntemleri arasında hangisinin sizin için en iyisi olduğuna karar verme süreci, bu kadar çok bilgi varken kafa karıştırıcı olabilir.
Biz, size sindirim sorunları, gaz, şişkinlik ve sindirime bağlı karın ağrıları için kısaca 3 çayı tavsiye ediyoruz. Bunlar; gazı azaltan, mide bulantısını alan, hazımsızlığı gideren nane çayı, mide bulantısına iyi gelen, sindirimi hızlandıran zencefil çayı ve yine sindirime yardımcı olan, mide kasılmalarını alan, bağırsak hareketini arttıran papatya çayı.
Mideye İyi Gelen Çaylar
Nane, yemeklerden sonra nefesinizi tazelemek dışında daha birçok şeye yarayabilir. İçerisinde bulunan mentol, antispazmodik etkisi ile sindirim sisteminde oluşan kasılmaları önler ve mide kramplarını hafifletir. Hoş kokusuyla sinirleri yatıştırır. Mide ekşimesi, gaz, karın ağrısı, çok yenilen yemeklerden sonra oluşan rahatsızlık hissi de dahil olmak üzere pek çok sindirim sorunu için kullanılabilir.
Bitki çayları arasında orta ve hafif mide sorunları için tavsiye edilen papatya çayı reflü nedeniyle oluşan ağrıları hafifletmek ve mide asidini dengelemek için kullanılabilir. Mide kasılmaları, gaz ve şişliği hafifletir. Bağırsakları hareketlendirerek tuvalete çıkmayı sağlar. Sakinleştirici özelliği ile stresi ve kaygıyı azaltır.
Papatya ve nane çayı gibi gaz, mide ağrısı, şişlik gibi yemek sonrası yaşanan sorunları hafifletmek için zencefil çayını kullanabilirsiniz. Diğerlerinden farklı mide bulantısı ve kusma için özellikle etkili bir bitkisel çay olmasıdır. Bu özelliği ile gebelikte sabah bulantıları ile araba ve tekne tutmasına karşı da kullanılabilir.
Mideye İyi Gelen Bitki Çaylarının Yan Etkileri
Her şeyde olduğu gibi bitki çaylarını da kararında tüketmek gerekir çünkü aşırı tüketimleri çeşitli yan etkilere yol açabilir.
Nane çayı; mide reflüsü olanlara tavsiye edilmez çünkü mide asidi üretimini tetikleyip reflü ağrılarının artmasına neden olabilir.
Zencefil çayı; aşırı tüketildiğinde ishale ve dolayısıyla su kaybına neden olabilir. Fazla zencefil çayı ağız içinde tahrişe yol açabilir.
Papatya çayı; sakinleştirici özelliği bulunan papatya çayı gün içinde tüketildiğinde uyku getirebilir. Bu nedenle akşam yemeklerden sonra içilmesi tavsiye edilir.
Ayrıca tüm bitkisel çaylar ve bitkisel ürünler için geçerli olan bir diğer kurala da dikkat etmelisiniz. Bu çaylar; tansiyon ilaçları, kan inceltici ilaçlar ve diğer düzenli kullanılan ilaçlar ile etkileşime geçebileceğinden doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Gebelik ve emzirme döneminde bitkisel çayların kullanılması tavsiye edilmez.