Yeşil çay ve siyah çay gibi, camellia sinensis bitkisinin yapraklarından üretilen oolong çayı, bu çaylardan, yaprakların işlenme biçimiyle ayrılıyor. Oolong çayının üretimi sırasına, yaprakların fermantasyon süresi yeşil çay’dan daha uzun, siyah çay’dan daha kısa.
Çin, Tayvan ve Japonya’da geleneksel olarak içilen ve Çin’in Fujian bölgesine özgü olan oolong çayı, Avrupa kıtasına 19.yy’da gelmiş ve sağlığa faydaları ile kısa sürede popülerlik kazanmış.
Bu çay; başta kalp hastalıklarından korunmak, kan şekeri seviyesini korumak, cilt sağlığı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar
- Kolesterolü düşürür
- Antioksidan bakımından zengindir
- Kan şekerini dengeler
- Kilo vermeye yardımcı olur
- Toksinlerin atılmasını sağlar
- Cildin görünümünü geliştirir
Oolong Çayı Nasıl Hazırlanır?
4 kişilik oolong çayı hazırlamak için, demliğe toplamda demliğin %5’ini (demlik tabanını kaplayacak şekilde) oolong yaprakları koyun. Daha sonra kaynattığınız suyu demliğe dökün ve kapağını kapatın. Sıcak suyu döktüğünüzde oluşan kabarcıkları demlik kapağıyla alın.
3-5 dakika demlendikten sonra çayınızı servis edebilirsiniz. Demliğin dibi, çayın en yoğun olduğu bölge olduğu için bardaklara eşit şekilde dağıtılmalıdır.
Damak tadınıza uyan, sizin için en doğru aromayı yakalamak için kullandığınız yaprak miktarını, demleme süresini ve çayı demlemek için kullandığınız suyun sıcaklığını değiştirebilirsiniz.
Tek kişilik oolong çayı hazırlamak için 1 büyük bardak için 1,1.5 çay kaşığı oolong yaprağı ölçüsünü kullanabilirsiniz.
Oolong çayı alırken, kurutulmuş yaprakların farklı renk ve şekillerde olduğunu göreceksiniz. Bu farklılıklar, çeşitli ülkelerin yaprakları farklı biçimde işlemelerinden kaynaklanmaktadır. Darjeeling oolong, Tay oolong, Tayvan oolong, Viyetnam oolong, Endonezya, Kenya ve Nepal oolong çayları farklı renk ve şekillerde bulunabilir.
Oolong Çayının Sağlığa Faydaları
Önemli oranda antioksidan içeren oolong çayı, kardiyovasküler sağlık sorunlarına karşı kullanılabilir. Oolong çayı içildiğinde bu antioksidanlar kötü kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterolü yükseltir. Çayın bu özelliği damar tıkanıklığına yol açan kolesterol birikimi engeller ve var olan plakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu konuda yapılan araştırmalarda, düzenli olarak oolong çayı içenlerin hipertansiyona yakalanma riskinin %50 kadar azaldığı belirtilmektedir.
Yeşil çay ve siyah çayda olmayan ve sadece oolong çayında bulunan bazı polifenoller kan şekerini düşürmek için etkilidir. Tayvan’da yapılan bir çalışmaya göre günde 2-3 bardak oolong çayı içmek kan şekeri düzeyini şeker ilaçları kadar düşürmektedir. Ancak çayın bu etkisi konusunda kesin bir sonuç için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Oolong çayında bulunan polifenoller bir diğer faydası ise ağız ve diş sağlığını geliştirmesi ve diş çürüklerine karşı koruma sağlamasıdır. Osaka Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre günde 2-3 bardak oolong çayı içmek ağız hijyenini geliştiriyor ve diş çürümesi riskini azaltıyor.
Bir tür antioksidan olan kateşinlerin, bazı durumlarda kanser hücrelerinin oluşumunu yavaşlattığı bilinmektedir. Kateşin bakımından zengin olan oolong çayı bu özelliği ile çeşitli kanser araştırmalarına konu olmuştur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda %100 olmamakla birlikte önemli sayıda denekte tümör boyutunun azaldığı tespit edilmiştir.
Oolong çayı güçlü antioksidan etkisiyle vücuda zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olarak cildin görünümünü geliştirebilir. Ayrıca kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor yönünden zengin olan oolong çayı çeşitli hastalıklara karşı vücudu güçlendirir. Son olarak; metabolizma hızını yükselten oolong çayı yakılan kalori miktarını arttırarak kilo vermenize yardımcı olabilir.
Oolong Çayının Yan Etkileri
Oolong çayı, kahve kadar olmasa da kafein içerir. Bu nedenle aşırı tüketimi mide bulantısına, baş dönmesine, çarpıntıya neden olabilir. Gece saatlerinde uykusuzluk yapabilir ve tansiyonu yükseltebilir. İdrar söktürücü özelliğiyle vücudun aşırı su kaybetmesine neden olabilir. Emzirme ve gebelik dönemlerinde tüketilmesi önerilmemektedir. Düzenli olarak ilaç kullananlar oolong çayının olası yan etkileri konusunda doktordan bilgi almalıdır.