Konu aromalı çay olunca yasemin dünyada en çok tercih edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Yasemin çayı tek başına yasemin bitkisinden hazırlanabileceği gibi genellikle yeşil çay ile birlikte kullanılır. Yasemin genellikle beyaz veya sarı renkli ve 2,3 yaprağı bulunan çiçekler açar. Asya’nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bitki özellikle kendine özgü kokusuyla popüler olmuştur.
Bitki ekildikten yaklaşık 6 ay sonra bahar veya yaz aylarında çiçek açmaya başlar. Gerçek yaseminin oval, parlak yaprakları vardır ve çiçekleri hafif yapışkandır. Yasemin bitkisi 2,5-3 metreye kadar uzayabilir ve yılda yaklaşık 30 santim boy atar. Bazıları yıl boyunca yapraklı olarak kalırken bazı türleri kışın yapraklarını dökebilir.
Hindistan’ın birçok bölgesinde (gül ve diğer çiçeklerle birlikte) bahçelerde ve saksı bitkisi olarak evlerde yetiştirilen yasemin kadınlarda saç süsü olarak ve ibadet için kullanılmaktadır. Evlilik törenleri, festivaller ve dini tören ritüellerinde sıkça kullanılır ve bu törenler için ticari olarak üretilmektedir.
- Enerjiyi arttırır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Yağ yakmak için kullanılır
- Konsantrasyonu arttırır
- Stresi azaltır
- Kalp hastalıklarından korunmak için kullanılır
- Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur
- Kas ağrılarını hafifletir
- Soğuk algınlığına iyi gelir
- Şeker hastalığının tedavisine yardımcı olur
- Alerji belirtilerini hafifletir
- Eklem ağrılarını azaltır
- Bel ve sırt ağrısına karşı kullanılır
- Antioksidandır
- Depresyon belirtilerini azaltır
- Ağız kokusunu alır
- Kan basıncını düşürür
Yasemin Çayı Nasıl Hazırlanır?
3-4 bardak yasemin çayı hazırlamak için bir demlik kaynamış suya 1 yemek kaşığı yasemin atın. 5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. 5 dakikadan uzun demlerseniz çayın tadı biraz acı olabilir. Yaseminin tatlı kokusu ekstra bir tatlandırıcı gerektirmez ancak daha tatlı olsun isterseniz bal kullanabilirsiniz. Yasemin çayı genellikle yeşil çay yaprakları ile karıştırılarak kullanılmaktadır.
Yaseminin Sağlığa Faydaları
Antioksidan özelliği ile yasemin çayı yaşlanmanın fiziksel etkilerini geciktirir. Pek çok diyetisyen tarafından diyet programlarına dahil edilmektedir çünkü tatlı tadı çay ya da kahveyi şekerli içenlerin şeker kullanmadan sıcak içecek içmesini sağlar ve yağ yakılmasını teşvik eder.
Göğüs kanseri üzerine yapılan bazı araştırmalar çeşitli kanser türlerine karşı korunma sağladığı ve kanserli hücrelerin yayılmasını yavaşlattığı yönünde çalışmalara sahiptir. Ancak bu bulguların bilimsel olarak kabul görmesi için daha fazla sayıda araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Çin’in çeşitli bölgelerinden 14,212 kişi (35-60 yaş arası) üzerinde yapılan araştırma sonucunda yeşil çay ve yasemin çayı içenlerin kalp krizi geçirme risklerinin ciddi oranlarda azaldığı belirlenmiştir. Yine Çin kaynaklı bir araştırma kalp hastalıklarında önemli bir rol oynayan kötü kolesterolün yasemin çayı kullanılarak düşürülebileceği yönünde sonuçlara sahiptir. Ancak her iki araştırmanında kesin kabul görmesi için bağımsız diğer kaynaklar tarafından yapılacak araştırmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Kyoto Üniversitesi tarafından 24 sağlıklı kişi üzerinde yapılan bir araştırmada 5 dakika boyunca yasemin çayının kokusunu soluyanların sakinleştiği belirlenmiştir. Çay geleneksel olarak halk arasında bu özelliği ile uyku bozuklukları ve stresi azaltmak için kullanılmaktadır.
Yaseminin Tarihi
Himalayalar ve Çin’in batısından geldiği düşünülen yasemin çiçeğinden eski Çin, Fars ve Mısır yazılarında bahsedilmektedir. Tarih boyunca Arap yarımadası ve Çin arasında İpek Yolu aracılığıyla ticareti yapılmıştır. Bitkinin en eski tarihli kullanımı yağı ve yaprakları ile birlikte yeşil çay yapraklarıyla karıştırılarak hazırlanan çaydır.
Tarih boyunca güzel kokusu nedeniyle kişisel bahçelerde ve ev bitkisi olarak kullanılan .yasemin Endonezya, Pakistan ve Filipinler’in ulusal çiçeğidir ve İran ve Orta Doğu’da en popüler kız isimlerinden biridir.
Yasemin Çayının Yan Etkileri
Yasemin çayı düşük miktarda kafein içerir. Özellikle yeşil çay ile karıştırıldığında kafein alımını kontrol altında tutması gereken kişilerde (hamilelik, emzirme dönemi…) yan etkilere yol açabilir. Kafeinsiz yasemin çayları satılmaktadır ancak yine de böyle hassas dönemlerde doktorunuza danışmadan herhangi bir bitki çayı tüketmeniz tavsiye edilmez.