Zayıflatan Çaylar, arasında bazı bitki çayları zayıflamanıza yardımcı olabilir ancak sadece çay içerek kilo vermek pek mümkün değil. Diyet yaparken fazla suyun atılması, metabolizmanın hızlanması ve yağ yakılmasının kolaylaşması için bazı bitki çaylarını kullanabilirsiniz ama vücudun kilo kaybetmeye başlaması için gün içinde aldığınız kalorinin mutlaka harcadığınız kaloriden az olması gerekiyor.
Kilo verme projenizi sadece çay üzerine kurmadıysanız zayıflama yolculuğunuzda size destek olabilecek bitkisel çaylar ve kilo vermeye etkileri hakkında bazı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
Zayıflatan Çaylar
Yeşil Çay
Yeşil çayın zayıflatan çaylar arasında ilk sırada gösterilmesinin nedeni, kafein ile metabolizmayı hızlandırırken içerdiği kateşinler (bir antioksidan çeşidi) vücuttaki yağ oranını azaltması.
35 erkek üzerinde yeşil çayın zayıflama etkisi hakkında yapılan 3 aylık bir araştırmaya göre, düzenli olarak yeşil çay içenlerin içmeyenlere oranla daha fazla kilo (2.5 kiloya 1.3 kilo ortalamasıyla) verdikleri tespit edilmiş.
Kilo vermenin yanı sıra, yeşil çay içenlerin kötü kolesterolünde düşme kaydedilmiş. Yeşil çayın zayıflamaya etkisi alanında yapılan araştırmalar oldukça fazla ve hepsinin sonucu ortak “yeşil çay kilo vermeye yardımcı”. Yeşil çayla zayıflama yazısında yeşil çay ve kilo verme hakkında, yeşil çayın faydaları sayfasında ise yeşil çayın diğer faydaları, nasıl demlendiği ve yan etkileri ile ilgili daha geniş bilgiler bulunuyor.
Pu-Erh Çayı
Puer çayı olarak da bilinen “Pu-Erh” çayı Dr. Mehmet Öz’ün zayıflatan çaylar listesinde ilk sırada yer alıyor. Pu-Erh çayının zayıflamaya etkisi, sabahları içildiğinde yağ hücrelerini küçültmesinden ve uzun dönemde vücuttaki yağ oranını azaltmasından kaynaklanıyor. Çayın adı biraz garip olabilir ancak Dr. Öz dışında pek çok kaynakta “zayıflatıcı çaylar” listelerinde yer alıyor. En azından bir kaç hafta denemeye değer.
Beyaz Çay
Yine Dr. Mehmet Öz’ün kilo vermek isteyenlere tavsiye ettiği bir diğer çay olan “beyaz çay” gıdalar yoluyla alınan yağın vücut tarafından emilmesini azaltarak depolanmasını önlüyor. Öğle yemeğinde 2 fincan beyaz çay içerek yağın depolanmasını önleyebilirsiniz.
Kuş Otu Çayı
Hafif müshil etkisi bulunan kuş otu çayı, şişliği önler ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Potasyum ve magnezyum bakımından zengin olan bitki bağırsakları temizleme özelliğine sahip. Akşamüzeri 1 bardak kuş otu çayı içerek mide şişliği ve ödem gibi sorunları azaltabilirsiniz.
Yabanmersini Çayı
Yabanmersini çayının en büyük özelliği kan şekerini dengeleyerek yemek masasına oturmadan önce açlığınızı hafifletmesi. Akşam yemeğinden önce 1 bardak yabanmersini çayı içerek yemek sırasında aşırıya kaçmadan daha az kaloriyle masadan kalkabilirsiniz.
Diğer Zayıflatan Çaylar
Yerba Mate Çayı
Mate çayının aktif bileşenlerinden olan “mateine” kafein gibi metabolizmayı hızlandırıyor, dikkati arttırıyor ve vücut sıcaklığını yükselterek normalden daha fazla kalori yakılmasını sağlıyor. Ayrıca “gecikmiş mide boşalması” diye bir etkisi var bu sayede tokluk hissini uzatarak öğünler arasında mide kazıntısını önlüyor. 2001 yılında Danimarka’da 44 aşırı kilolu kişi üzerinde yapılan bir araştırmada düzenli olarak mate çayı içenlerin içmeyenlere oranla yaklaşık %40 daha fazla kilo kaybettikleri belirlenmiş. Mate çayı sayfamızda mate çayının hazırlanışı, kullanım alanları ve yan etkileri hakkında daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.
Tarçın Çayı
Tarçın çayının termojenik efekti vardır. Bunun anlamı, vücut sıcaklığını yükseltir ve metabolizmanın harcadığı enerjiyi (yaktığı kaloriyi) arttırır. Bunun dışında kan şekerini dengeleyerek iştahı bastırır ve kolesterolü dengeler. Tarçın çayını sadece tarçın kullanarak hazırlayabilir veya hazırladığınız bitki çaylarına toz veya kabuk tarçın ekleyebilirsiniz.
Maydanoz Çayı
Maydanoz çayının yakılan kaloriyi arttırma veya yağ yakılmasını hızlandırma gibi özellikleri yok. Buna rağmen diyet listelerinde sıkça yer almasının nedeni sindirimi kolaylaştırması ve fazla suyun (ödem) vücuttan atılmasını sağlayarak sizi tartıda 1 adım öne geçirmesi. Maydanozun diğer faydası ise folat, potasyum, kalsiyum, fosfor, C ve A vitaminleri bakımından zengin bir bitki olması.
Zencefil Çayı
Zencefil çayının en önemli özellikleri mide sakinleştirmesi, bulantıyı alması ve sindirimi kolaylaştırmasıdır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olduğu söyleniyor ama bu alanda yapılmış bir çalışma yok. Zayıflamanızı sağlamasa bile faydalı bir içecek olarak tüketilebilir.
Zayıflatan Çay Tarifleri
Yukarıda listelenen çayları tek başına içebilir veya kendi “zayıflama” çayınızı kendiniz yapabilirsiniz. Genel olarak yeşil çay, beyaz çayla veya kabuk tarçınla, zencefil limonla veya yine kabuk tarçınla oldukça iyi gider. Pu-Erh çayının aroması hafiftir ve daha zengin bir tat elde etmek için yabanmersini ile karıştırabilirsiniz. Daha önce yayınladığım metabolizmayı hızlandıran çay yazısında Dr. Mehmet Öz’ün buzlu zayıflama çayı tariflerini bulabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bitkiler aynı ilaçlar gibi dikkatli tüketilmelidir çünkü içerdikleri bileşenlerin aşırı tüketilmesi bazı yan etkilere neden olabilir. Örneğin daha hızlı kilo vermek için günde 6-7 bardak yeşil çay içmeye başlarsanız içindeki kafein nedeniyle uykunuzdan olabilirsiniz. Ya da su atacağım diye fazla maydanoz çayı içerseniz vücudunuz susuz kalabilir ve halsizlik yaşayabilirsiniz. Bu gibi sorunları önlemek için bitki çaylarını kararında tüketin. Genel olarak önerilen miktar günde 2-3 bardaktır. Ayrıca düzenli olarak kolesterol, tansiyon, şeker, kan inceltici veya başka bir sağlık sorunu nedeniyle ilaç alıyorsanız bitkisel çaylara başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Yukarıdaki çayların (zencefil çayı dışında) gebelik ve emzirme dönemlerinde içilmesi önerilmemektedir.
Zayıflama Çayları Hakkında Diğer Bilgiler
Daha önce zayıflama çayları hakkında bir kaç yazı daha yazmıştım. Konu hakkında daha fazla bilgi arıyorsanız bitki çaylarıyla zayıflama, bitkisel zayıflama çayları ve zayıflama çaylarının zararları sayfalarına göz atabilirsiniz. Bu arada eğer zayıflama çayları ile olumlu veya olumsuz deneyimleriniz varsa (marka olanlar değil kendi hazırlayıp kullandıklarınız) bu sayfada yorum olarak paylaşırsanız, deneyimlerinizden bu yazıyı ziyaret edenlerin faydalanmasını sağlayabilirsiniz.