Akdeniz bölgesine özgün bir ağaç olan zeytin ağacı yıl boyu yapraklıdır. Ağaç çoğunlukla kısadır ve nadiren 8-15 metre uzunluğa ulaşır. Gümüşümsü yeşil yaprakları 4-10 santim uzunlukta ve 1-3 santim genişliktedir. Ağacın meyvesi olan zeytin binlerce yıldır gıda olarak tüketilmekte, yaprakları ise yaraların tedavisinde kullanılmaktadır.
Tarihte ilk kullanımı Giritlilere kadar gitmektedir. Dalları sembolik olarak barışı temsil eder ve Antik olimpiyat oyunlarında atletler tarafından giyilmekteydi. 1800 yıllarda sıtma tedavisinde yaygın olarak kullanılıyordu.
- Anti bakteriyel olarak kullanılır
- Antibiyotik özelliği vardır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Soğuk algınlığına iyi gelir
- Kan basıncını düşürür
- Kan şekerini düşürür
- Kötü kolesterolü düşürür
Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır
Aktarlarda bulabileceğiniz kurutulmuş zeytin yaprağını ya da evde kendi kuruttuğunuz yaprakları çay hazırlamak için kullanabilirsiniz. 2 bardak zeytin yaprağı çayı için 2-3 çay kaşığı yaprak yeterli olacaktır. Yaprakları biraz ufaladıktan sonra kaynamış suya atın ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzüp çayınızı içebilirsiniz. Etkisini görmek için günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.
Zeytin Yaprağının Sağlığa Faydaları
Harici olarak yaraların mikroplardan temizlenmesinde kullanılır. İyi bir antimikrobiyaldir ve bakteri, virüs ve mantarlara karşı oldukça etkilidir. Zeytin yaprağı özü güçlü bir antioksidandır. Bu etkisiyle vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirerek virüs yoluyla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlar. Sayıları yeterli olmamakla birlikte zeytin yaprağının faydaları hakkında yapılan bilimsel araştırmalar kan şekerini düşürdüğü, yüksek tansiyonu normal seviyelere çektiği yönünde sonuçlara sahiptir. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı daha etkin bir mücadele için destek sağlar.
Zeytin Yaprağının Tarihi
Zeytin dalları tarih boyunca barışın simgesi olarak kullanılmış ve günümüzde hala bu sembolik anlamı ile kullanılıyor. Yıllar içinde zeytin barış, bilgelik, yücelik, bereket, güç ve saflık sembolü olmuştur. Yine tarih boyunca savaşlarda yaralanan askerlerin tedavisinde ve sıtmayla mücadelede yoğun olarak kullanılmış.
Zeytin ağacından bahsedilen ilk yazılı kaynak İncil. İncil’de ağaç “Hayat Ağacı” olarak tasvir edilmiş. Aynı zamanda Kuran’da an-Nur süresinde “mübarek bir ağaç” olarak bahsediliyor. Zeytin doğal olarak Türkiye, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde yetişmekle birlikte meyvesi için 1800’lü yıllarda Kaliforniya’da yetiştirilmeye başlanmış. Şu anda dünyada Akdeniz iklimine yakın iklimlerde yetiştirilmekte. Ağaç ve yapraklarından Yunan mitolojisinde sık sık bahsedilmektedir.
Zeytin Yaprağının Yan Etkileri
Zeytin yaprağı ekstresi ve çayı kullanımının yan etkileri konusunda kaynak sayısı çok azdır. Bu nedenle gebelik ve emzirme dönemindeki kadınların kullanması tavsiye edilmez. Safra taşınız varsa doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Şeker ve tansiyon hastalarının zeytin yaprağı çayı içmeye başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Çünkü çay şeker ve tansiyon ilaçları ile etkileşime geçerek bu ilaçların etkisini tehlikeli boyutlarda arttırabilir. Bu hastalıklar dışında kalan bir hastalık nedeniyle düzenli olarak ilaç kullananların tedbiri elden bırakmamak adına doktora danışması tavsiye edilir.