Doğru bitkisel çaylarla reflünün belirtilerini hafifletmek mümkün. Tabii sadece bitkisel çaylara güvenmek doğru değil, sigara ve alkol tüketimini kısıtlamak, aşırı baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak, nane, limon ve portakal gibi reflü belirtilerini arttırdığı bilinen gıdalardan uzak durmak reflünün yol açtığı sıkıntıları azaltmak için gerekli.
Reflüye iyi gelen bitkisel çaylar arasında en çok tavsiye edilenler ise karaağaç ve papatya çaylarıdır.
Reflü
Mide ve yemek borusu arasında bulunan, sindirim için salınan mide asitlerinin yemek borusuna çıkışını engellemekle görevli kapakçığın doğru olarak çalışmadığı durumlarda mide asitleri yemek borusuna çıkar.
Asitler için uygun olmayan yemek borusu çeperi bu asitlerin etkisiyle zamanla aşınır ve ağrılara neden olur.
Reflü tedavisinde esas amaç bu mide asitleri üretimini dengelemek ve yemek borusuna kadar çıkışını engellemektir.
Karaağaç Çayı
Reflü tedavisinde sık sık önerilen karaağaç çayı mideyi yatıştırır ve mide zarı ile yemek borusu üzerinde ince bir tabaka oluşturarak reflüye bağlı belirtileri hafifletir. Karaağaç çayını hazırlamak için 2 bardak sıcak suya 2 yemek kaşığı karaağaç kabuğu tozu dökün ve yoğun kıvama gelinceye kadar karıştırın. 2-3 dakika demlenmesi yeterli olacaktır. Bu çayı yemeklerden sonra günde 3 kez içebilirsiniz. Hatmi kökü de aynı karaağaç çayında olduğu gibi yemek borusunda koruyucu bir katman yaratarak mide asitlerinin yakıcı etkisine karşı korur. Hatmi kökü çayını bir büyük su bardağında 3-4 tatlı kaşığı kurutulmuş yaprak atarak hazırlayabilirsiniz.
Papatya Çayı
İshal, gaz, yemek sonrası şişkinlik ve mide bulantısı gibi sindirim sistemi sorunlarına karşı kullanılan papatya çayı reflü belirtilerini hafifletmek ve mideyi rahatlatmak için kullanılabilir. Papatya çayının hazırlanması, kullanımı ve yan etkileri hakkında detaylı bilgileri papatya çayının faydaları yazımızda bulabilirsiniz.
Bu çayları tek tek kullanabileceğiniz gibi mideyi rahatlattığı bilinen rezene gibi diğer bitkilerle karıştırabilirsiniz.
Uyarılar
Nane gibi bazı bitkisel çaylar ise sindirim için iyi olmasına karşın reflü belirtilerini arttırabilir ve bitkisel çaylarında aynı ilaçlarda olduğu gibi olumsuz yan etkileri vardır. Eğer reflünüz varsa bitkisel çaylar kullanmaya başlamadan önce bir sağlık kuruluşuna giderek doktor muayenesi olmalısınız. Çünkü ilerleyen reflü yemek borusunda açık yaralara neden olabilir ve bu yemek borusu kanserine kadar varan ciddi hastalıklara yol açabilir.
Bitki çayları tansiyon, şeker, uyku, depresyon, kan sulandırıcı ilaçlar ve daha pek çok ilaçla etkileşime geçebilir ve bu ilaçların etkisini tehlikeli boyutlarda arttırabilir. Bu nedenle sağlıklı düzenli ilaç kullananların bitki çaylarına başvurmadan önce doktoruna danışmaları gerekmektedir. Bitki çayları ve bitkisel desteklerin gebelik ve emzirme döneminde tüketilmesi tavsiye edilmez.