En çok mide bulantısını geçirmek için tüketilen zencefil çayı, başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinde şişkinliği almak, sindirime yardımcı olmak ve ishal tedavisinde yaklaşık 2000 yıldır kullanılıyor.
Kolesterolü düşürücü etkisinin kalp ve damar hastalıklarından korunmak için destek sağladığı düşünülen zencefil ( Zingiber officinale ) aynı zamanda romatizma ağrılarını hafifletmek için geleneksel olarak kullanılan bitkiler arasında yer alıyor.
Zencefil çayı ile zayıflama konusunda ise belirli bir bilimsel çalışma bulunmamakla birlikte, çayın tokluk süresini uzattığı yönünde görüşler bulunuyor.
Normal oranlarda tüketildiğinde bilinen bir yan etkisi olmayan zencefilin (özellikle toz zencefilin) aşırı tüketiminde ise gaz, reflü, mide bulantısı gibi yan etkiler görülebiliyor.
Zencefil Çayının Zayıflamaya Etkisi
Zencefilin yağ yakmayı kolaylaştırdığı, kilo vermeyi hızlandırdığı yönünde bir araştırma sonucu bulunmuyor.
Ancak Kuveytte yapılan ve sonuçları 2006 yılında “British Journal of Nutrition”da yayınlanan araştırmaya göre zencefil kan şekerini düşürerek iştahı azaltıyor ve yemeklerden sonra tokluk süresini uzatarak yapılan diyete destek oluyor.
Tabii bu “tek” çalışmanın sadece hayvanlar üzerinde yapıldığını ve kilo vermek için alınan kalorinin yakılan kaloriden az olması gerektiğini unutmamak lazım.
Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?
Zencefil çayını zencefil tozundan ya da taze zencefil kökünden hazırlayabilirsiniz. Toz zencefil kullanacaksanız 1 bardak için 1 çay kaşığı toz yeterli olacaktır. Taze zencefil içinse 1-2 dilim, kabuğu soyulmuş zencefili 1 fincanlık kaynamış suya atın ve kısık ateşte 15 dakika kadar bekletin. Çayın tadı çok acı gelirse balla tatlandırabilirsiniz.
Zencefil çayının faydaları yazımızda zencefilin sağlık amaçlı kullanımı, tarihi ve yan yan etkileri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.