Facebook grubumuzda yer alan bir okuyucumuz “sınav döneminde” olduğunu belirtmiş ve “zihin açıcı bitki çayları nın neler olduğunu” sormuş. Zihni açmak, hafızayı kuvvetlendirmek ve konsantrasyonu arttırmak için tavsiye edilen bitki çayları hakkında yaptığım araştırmaya göre, uzmanların ve üniversitelerdeki çalışma gruplarının en çok önerdiği bitkiler ginkgo biloba, ginseng, biberiye ve yeşil çay.
Zihin açıcı bitki çayları arasında özellikle, dünya üzerinde hala bulunabilen en eski bitkilerden biri olan ginkgo’nun beyin fonksiyonlarını hızlandırması, hafızayı ve konsantrasyonu arttırması üzerine yapılan bilimsel araştırma sonuçlarının hemen hepsi olumlu.
Tabii bu çayları tüketirken dikkati elden bırakmamak lazım, çünkü örneğin yeşil çay konsantrasyonunuzu arttırırken içindeki kafein nedeniyle uykunuzu kaçırabilir. Şimdi zihni açan bitkisel çaylara daha yakından bakalım.
Ginkgo Biloba
Yüzlerce yıldır geleneksel ve bitkisel tıp uygulamalarında kullanılan ginkgo bitkisi, beyin gücünü ve konsantrasyonu artırmak için önerilen bitkiler arasında ilk sırada geliyor. Hatta bazı çalışmalar bitkinin Alzheimer hastalığı için potansiyel olarak etkili bir tedavi olabileceğinin altını çiziyor.
2002 yılında “Neuropsychobiology” adlı dergide yayınlanan bir makaleye göre, Alzheimer hastalığı olan ve ginkgo özütü ile tedavi edilen hastalarda bilişsel işlevlerde önemli bir gelişme olduğunu gösterdiği belirtiliyor.
“Psychopharmacology” adlı bilimsel gergide yayınlanan bir diğer araştırmaya göreyse ginkgo biloba’nın uzun ve kısa süreli bellekte belirgin bir gelişme sağladığı kaydedilmiş. Bitkinin aşırı tüketimi nedeniyle görülebilecek yan etkileri arasında ise baş dönmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı bulunuyor.
Ginkgo Biloba Çayı Nasıl Yapılır?
Eğer çayı taze ginkgo yapraklarından yapacaksanız 3-5 adet yaprak, kurutulmuş ve ufalanmış yapraklardan yapacaksanız 1-2 çay kaşığı ginkgo yeterli olacaktır. Kuru veya taze yaprakları bardağa koyup üzerine kaynamış suyu dökün. 10 dakika bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.
Sibirya Ginsengi
Ginkgo gibi çok uzun zamandır, özellikle batı, Rus ve Çin kültürlerinde kullanılan Sibirya ginsengi üzerine yapılan araştırmalarda bitkinin enerjiyi artırdığı, genel sağlığa fayda sağladığı ve hafızayı güçlendirdiği belirtiliyor.
Diğer ginseng türleri olan Amerikan ginsengi ve Asya ginsenginin de hafıza ve stres üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor ancak bu bitkilerin baş ağrısı ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabileceği, düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime geçebileceğinin altı çiziliyor.
Ginseng Çayı Nasıl Yapılır?
1-2 çay kaşığı toz ginseng kökünü ya da kurutulmuş ve ufalanmış ginseng yaprağının üzerine 1 bardaklık kaynamış suyu dökün ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Önce 1 çay kaşığı ginsengi kullanabilirsiniz. Eğer çayın demli olmasını isterseniz 2 çay kaşığı kullanın.
Yeşil Çay
Son yıllarda ülkemizde de popülerlik kazanan yeşil çayın, çeşitli kanser türlerine karşı korumadan tansiyonu düşürmeye, sindirim sistemi sorunlarının tedavisinden stresi azaltmaya kadar pek çok faydası bulunuyor.
Tüm bunlara ek olarak yapılan bazı çalışmalar yeşil çayın anlama ve muhakeme yeteneğini arttırdığı ve konsantrasyonu kolaylaştırdığı belirtiliyor. “Journal of Nutrition” dergisinin Nisan 2006 sayısında, yeşil çay içinde bulunan kateşinlerin bilişsel öğrenme yeteneğini geliştirdiği ve bellek zayıflamasını geciktirdiğine yer verilmiş.
Ancak bu araştırmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapılmış ve doğrulanması için daha fazla araştırma gerektiği uzmanlar tarafından söylenmekte.
Yeşil Çay Nasıl Yapılır?
1 bardak yeşil çay için 1-2 çay kaşığı kurutulmuş yeşil çay yaprağı yeterli olacaktır. Suyu kaynattıktan sonra oda sıcaklığında 4-5 dakika bekletin ve daha sonra çayın üzerine dökün. 2-3 dakika demledikten sonra içebilirsiniz. Daha uzun süre demlerseniz çayın tadı biraz acılaşabilir.
Biberiye
Daha çok yemeklere tat vermek amacıyla kullanılan biberiye aynı zamanda hoş kokusuyla konsantrasyonu arttırıyor ve hafızayı güçlendiriyor. Birleşik Krallık’ta 144 kişi üzerinde yapılan bir araştırmayla, iş yerinde biberiye bitkisi kokusu bulunanların bulunmayanlara göre hafıza testlerinde daha başarılı oldukları belirlenmiş. Biberiye çayı ise hem size bu faydalı kokuyu, hem de baş ağrılarını hafifletmeyi, stresi azaltmayı ve beyne daha fazla oksijen taşınmasını sağlayabilir.
Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?
5 gram kadar taze biberiyeyi suya atın ve kaynatın. Ocağın üzerinden aldıktan sonra 10 dakika kadar demleyin.